Talpalatnyi tudnivalók

Melegpadlók: mit, hova, hogyan?

A hőérzet, hőátbocsátás kapcsán hideg-és melegburkolatot különböztetünk meg. A hideg padlózathoz a követ, csempét, járólapot, betont soroljuk, míg a melegburkolatokhoz a következőkben részletezett fa-, laminált és szalagparketták, svédpadlók, vinyl és PVC burkolatok, a szőnyegburkolatok, továbbá a VPC és a műgyanta burkolatok tartoznak. Nézzük, melyik hova ajánlott, mit érdemes tudni róluk?


Mindig helyszíni felméréssel kezdünk.

Szakmai és pénzügyi javaslatot teszünk a megoldásra.

Elvégezzük a kivitelezés valamennyi részműveletét.

Teljes körű megoldásunkért akár 10 év garanciát vállalunk.


Felújítás és lerakás

Hagyományos fa parketta

Talán ez a legismertebb meleg burkolat. Itt vagy salakos alapra épített fa gerendázatra rögzítjük a tartó padlózatot, majd erre szegeljük a hagyományos fa parkettát, vagy betonra ragasztjuk. A parkettaelemek elhelyezésével különféle minták alakíthatóak ki, gondoljunk csak a közkedvelt halszálka vagy tégla kötéses mintákra, de a variációk száma szinte végtelen.

A fa gerendázatra szerelt hagyományos fa parketta a talaj nedvességtartalma következtében megsüllyedhet (recsegés vagy “gödör a parkettában). Ez a meghibásodás rövidtávon – például, ha kiadásra újítjuk fel az ingatlant – javítható, de ha megnyugtató, hosszú távon is tartós eredményt szeretnénk, akkor a padlózat teljes cseréjében érdemes gondolkodni.

Bár 50-60 évvel ezelőtt szinte nem is létezett olyan lakás, ahol ne a fa parketta jelentette a melegburkolatot, mára a padlóburkolat-választék bővülése és a kényelmi szempontok okán visszaesett előfordulása. Kétségtelenül mutatós, elegáns, megfelelő kivitel mellett időtálló burkolat, de csak azoknak javasolt, akik kellő óvatossággal bánnak vele. Vizes helyiségekben nem a legjobb választás, első sorban lakószobákba javasolt a használata.

Lerakás

Laminált padló

Ma már többféle vastagságban, kopásállóságban és színben kaphatóak a laminált padlólapok. Hogy melyiket válasszuk, mindig az igénybevétel dönti el. Bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, tudnunk kell, hogy laminált parketta (de bármely más burkolatot is emlíhetenék) esetében a lényeg soha nem látható! Az aljzat minősége határozza ugyanis meg, hogy meddig élvezhetjük a szépen lerakott laminált parkettánkat.

A kisebb egyenetlenségeket 1-2-3 mm-es XPS alátéttel tüntethetjük el. Az ennél nagyobb “huplikat” a laminált parketta hosszanti nútjai ugyanis nem viselik el. Nem megfelelő aljzat esetén szétnyílhat a parketta. A Gamauf Bt. szakemberei által lerakott laminált parkettára tíz év garanciát vállalok, de csak abban az esetben, ha az aljzat előkészítés megfelelő volt.

A laminált padló tisztítása nagyon egyszerű, csupán néhány alapvető szabályt érdemes betartani. Savval-lúggal soha nem szabad takarítani. Egy alapos porszívózás után egy nagyon kicsavart felmosóronggyal (soha nem folyjon a víz, mert beszivároghat a parketta alá!) érdemes portalanítani, utána pedig egy finom bútorfényes áttörléssel érdemes befejezni a takarítást.

Lerakás

Svédpadló

A rusztikus burkolatok rajongói az utóbbi évtizedben felfedezték maguknak a svédpadlót, amely tömör fa és rétegelt kivitelben van jelen a kereskedelemben. Ezt a burkolatot minden esetben ragasztással tesszük le, a ragasztás és a padlólapok oldalán elhelyezett horony-csapos kiképzés biztosítja a burkolat stabilitását. E padlótípust rendszerint már olajozottan szállítják a beépítés helyszínére, de egyedi igények szerint kezeletlenül is kapható.

A tartós minőség iránt elkötelezetteknek ez az egyik legjobb választás, mivel a jól elkészített svédpadló egy életre szól. Rendeltetésszerű használat mellett mindössze a 10 évenkénti csiszolással kell számolnunk, de egyéb más különleges bánásmódot nem igényel. Nem számít minőségi hibának – de jó, ha tudunk róla –, hogy a valódi fa a napfény hatására megváltoztathatja a színét. Például a tölgyfából készült svédpadló a tűző napnak kitett ablak közelében enyhén bevörösödhet vagy éppen kifakulhat.

Ha svédpadlót tervez, érdemes időben megrendelni a kiválasztott burkolatot, mert napjainkban akadozik a faanyag szállítás, így a gyártók gyakran nem tudják a berendelt termékeket határidőre leszállítani.

Lerakás

Szalagparketta

A többféle hosszúságban kapható szalagparketta a valódi fa parketta “kistestvére”, mivel ez egy többrétegű, ragasztott burkolóanyag, ahol a vastagabb, puhafa hordozó rétegre ragasztva egy felső, keményfa kopóréteg található. Ragasztva és klikkelve is lerakható – bármely megoldás szép végeredményt garantál, feltéve, hogy az aljzat egyenletes. A szalagparketta ugyanis nagyon érzékeny már a pár milliméteres szintkülönbségekre is, így ha szalagparkettát tervezünk, mindenképpen kalkuláljunk az aljzatkiegyenlítés árával is.

Lerakás

Szőnyegburkolat

Szőnyegpadlóból is szinte áttekinthetetlenül széles a kínálat, így itt is a tervezett igénybevételt kell figyelembe venni a vásárlás előtt. A szőnyegpadlók esetében választhatunk a tekercses kiszerelés illetve a moduláris típusok közül. Utóbbiak első sorban az irodákban törtek a népszerűségi listák élére, mivel kisebb irodai balesetek (pl. kilöttyent kávé) esetén a ragasztott szőnyeget nem kell teljes egészében kicserélni, elég csak az érintett darabot. A piacon kapható szőnyegpadlók sokféleségében a szövéstípusok és minőségi osztályok, valamint a talán legfontosabb jellemző: a kopásállóság szerint érdemes szörfölni.

Lerakás

Vinyl padló

A vinyl padló – más néven táblásított műanyag burkolat – szintén hatalmas karriert futott be sokoldalúsága és könnyen kezelhetősége okán az utóbbi években. Itt kétféle rögzítési móddal találkozhatunk: létezik a padlóknál használatos nútféderes illesztés illetve a ragasztás.

Mindkét esetben ajánlatos (illetve szinte kötelező!) a megfelelő gyártói alátéttel kiegyenlíteni az aljzat egyenetlenségeit. Ez fontos és valamiért csak az apróbetűs részben taglalt szempont, ugyanis a gyártó csak akkor vállal garanciát, ha a saját alátétjét használták az aljzatkiegyenlítéshez!

A ragasztott vinyl padló előnye, hogy a moduláris szőnyegpadlókhoz hasonlóan az egyes részek sérülése esetén nem kell az egész padlót kicserélni, elég csak egyetlen elemet. A színválaszték itt is zavarba ejtő. Mivel ez a melegpadló típus kiváló vízállósággal és kopásállósággal rendelkezik, kiváló megoldás lehet konyhába, fürdőszobába.

Lerakás

PVC

Az utóbbi években ismét felfedezték a PVC-t, hiszen kopásállósága, könnyű tisztíthatósága és relatív olcsósága alkalmassá tette az irodák, nagyobb intézmények burkolására.

Ha a PVC mellett döntünk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a polyvinyl-chloride (PVC) padlónk, ennek függvényében ugyanis különböző tartósságú tekercses kiszerelésű burkolóanyagot vásárolhatunk.

A burkolóanyagot a burkoló ragasztással, melegítéssel vagy kémiai hegesztéssel rögzíti az aljzatra. Amennyiben szakszerűen burkolta le a mester az adott helyiséget és rendeltetésszerűen használtuk a padlót (pl. nem ejtettünk forró vasalót vagy parazsat rá), akkor hosszú évekig élvezhetjük a kényelmét.

Lerakás

Műgyanta padló

Az ipari felhasználás világából szivárgott át a “civil életbe” a műgyanta padló, de nagyon hamar népszerűvé vált. Ezen pedig nem is nagyon lehet csodálkozni, lévén az ipari felhasználás előrevetítette, hogy egy nagyon időtálló burkolattal lesz dolgunk.

Az előző burkolatokkal szemben – ahol tekercses vagy dobozos formában vásárolhatók meg a burkolóanyagok – itt folyékony állapotban önti ki több rétegben a burkoló az anyagot. A műgyanta padló tetszés szerint színezhető, fényessége is szabályozható. Sőt, igény szerint nemcsak a színezhető, de 3D-s mintával is elkészíthető a kívánt műgyanta burkolat.

Bármilyen színben is választjuk, a végeredmény tartós, jól tisztítható, fertőtleníthető lesz.

Lerakás

Aljzatkiegyenlítés

A műkedvelő padlóburkolók gyakran nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek a munkafolyamatnak, pedig nem túlzás azt állítani, hogy a végeredmény szempontjából ez a művelet legfontosabb eleme. A tökéletesen sima alapon múlik ugyanis, hogy a későbbiekben recseg-e a parketta, megsüllyed vagy épp bereped-e.

Fontos tudni, hogy a valóban jó padlóburkolók 10 év garanciát adnak munkájukra abban az esetben, ha az aljzatkiegyenlítést is ők maguk végezték. Amennyiben nem történt meg ez, úgy jóval rövidebb jótállási idővel vagy a garancia teljes elmaradásával kell számolnunk.

És itt kell jó néhány, a témával kapcsolatos városi legendát is eloszlatnunk. Habár jó néhány aljzatkiegyenlítő anyag csomagolásán öles betűkkel virít, hogy “önterülő”, ne dőljünk be a jól hangzó marketing szövegnek! Az aljzatkiegyenlítőt is el kell dolgozni, szét kell teríteni, az nem fog magától “önterülni”! Ezt azonban csak azután szabad megtenni, hogy a betont lealapozzuk, azaz olyan anyagot viszünk fel a felületre, ami megköti a szennyeződéseket és bezárja a beton pórusait.

Szintén közkeletű tévedés, hogy az aljzatkiegyenlítő által lefedett felületre “pik-pak” rá lehet menni. A jó munkához és az aljzatkiegyenlítőhöz idő kell! Ha 3 mm-es aljzatkiegyenlítőt kentünk fel, annak 24 óra száradási időt kell biztosítanunk. Ebből következik, hogy minél nagyobb egyenetlenséggel van dolgunk, (azaz: minél vastagabb anyagot hordunk fel), úgy nő a száradási, kötési idő.

Szintén gyakori hiba, hogy a betonozás után szinte azonnal jönnek a burkolók, akik egyből lepadlózzák a helyiségeket. Főleg az újépítésű ingatlanokban jelent ez problémát, ahol a gyors átadás érdekében nem várják ki a szükséges száradási időt. A beton pedig nem szárad ki teljesen, a felszálló nedvesség pedig előbb- utóbb a meleg padlóburkolat fogja kikezdeni. (10 cm beton száradási ideje 10 hét!) A jó melegpadló burkolót onnan lehet megismerni, hogy a munka megkezdése előtt megméri a helyiség páratartalmát. Mert az ördög a mi esetünkben is a részletekben lakozik.

Lerakás

Mivel foglalkozunk még?

Szegélyezés. Minőségben mi mindig elmegyünk a falig, a padlóburkolattal azonban nem! A fal mellett ugyanis a padló tágulására tekintettel mindig kell egy úgynevezett dilatációs hézagot hagyni. Ennek a hézagnak az elrejtésére szolgál a szegély, ami készülhet tömör fából, préselt fából, műanyagból. Színe megegyezhet a padlóburkolatéval, de akár eltérő színű is lehet. Méretét tekintve a 4 cm-estől a 12 cm-ig számos variációt találunk, így csak az ízlésünk határozza meg, melyiket választjuk.

Burkolatváltók. A burkolatváltók hasonló célt szolgálnak, mint a szegélyek, eltakarják a helyiségek burkolata közötti dilatációs hézagot, miközben optikailag is elválasztják a lakás különböző területeit. A burkolatváltók esetben is széles választékkal találkozhatunk, vannak szintkülönbséges, lencse vagy T-formájú élzárók. Hogy melyik az optimális az Ön lakásához, ebben is tudunk segíteni.

Csőrózsák. Ahogy egy étterem színvonalát sok esetben nem az ételek, hanem a mosdóban tapasztalható állapotok határozzák meg, úgy a burkolatoknál is az apró részletek a legárulkodóbbak. Hiába ugyanis a gyönyörű, drága padlóburkolat, ha aztán a radiátor csöveknél egy kezdetleges sufnituning megoldással csúfítja el a burkoló a végeredményt. Az itt található dilatációs hézagok eltüntetésére a leggyakraban úgynevezett csőrózsákat alkalmazunk, de akár fugával is elrejthetők a rések. Bárhogy is csináljuk: célunk a legapróbb részletekig a tökéletesség elérése.

Specialistát keres?

 

Hívjon minket most!


Contact

Hogyan tisztítsuk padlónkat?

Helyes kezeléssel a fa-, a szalag-, vagy a laminált parkettánk hosszú évekig otthonunk dísze lesz. Ennek érdekében a takarítást minden esetben alapos porszívózással kezdjük. Figyeljünk oda, hogy a szőnyegtisztító kefe fogai nehogy felkarcolják a sérülékeny felületet, mindig csak padlókefét használjunk hozzá! A portalanított felületet nedves (nem vizes, hanem alaposan kicsavart) felmosóronggyal tisztítsuk meg. Ezzel a maradék szennyeződést is eltávolíthatjuk. Soha ne használjunk maró anyagú fertőtlenítőszert, mert maradandó károkat okozhatunk a felületen. Legvégül egy kevés bútorfénnyel átitatott ronggyal dörgöljük át a felületet fényt és extra védelmet adva a padlónak, parkettának.